dissabte, de juliol 22
divendres, de juliol 21
una de besuguets
5:30h: el sol vol sortir i la Gavina demana passejar. En Bernat dormit i en Guillem una mica més espavilat. Mentre naveguem amb la barca per recollir la xarxa calada ahir al vespre, el sol surt del mar i s'hi reflexa com en un mirall; la mar, calma total i ningú per admirar-la; només nosaltres i ella. Una hora i mitja més tard la captura: un roger o moll (Mullus surmuletus), una lluerna (Trigla lucerna), dos rufins o escorpinyots (Scorpaena porcus), 9 o 10 rates (Uranoscopus scaber), una boga (Boops boops), pagellons (Pagellus erythrinus) i besuguets (Pagellus bogaraveo). Una captura no gaire espectacular però un matí per recordar.
Alba
Les albes de l'Empordà durant l'estiu són com la que veieu; la unió de la pau dels elements: la mar, la terra, el cel i el sol en total harmonia. A qui se li pot acudir començar una guerra o alentar la destrucció d'un poble contemplant la bellesa del que ens envolta? Qui pot permetre la fam dels nostres nens, sentir els seus plors mentre s'admira una imatge semblant a aquesta? Qui pot voler contaminar el nostre aire, embrutar les nostres aigües i destruir la nostra terra per un grapat de bitllets? Fa vergonya acceptar-ho però nosaltres, l'extraordinari Homo sapiens sapiens. Som ignorants, cruels i egoístes i en el fons ho sabem. Som menys que res. Espero deixem algun llegat als nostres fills, un món en el que quedin albes com aquesta i ells siguin prou intel.ligents per saber que tots mereixem viure per contemplar-les. Hi serem a temps? Afanyem-nos, ja no en queda gaire...
dijous, de juliol 20
varietat
Llobarro (Dicentrarchus labrax): espècie depredadora i molt preuada que tan podem trobar dins del port (on el pes dels individus pot arribar a 3 o 4 quilos com a mínim) com en diferents tipus de fons (sorra, roca,...). Normalment neda prop de la superfície però també s'ha capturat a 30 metres de profunditat, com també es pot observar prop de la platja, en dies on les onades trenquen prop de la sorra. S'alimenta d'altres peixos més petits, com la sardina (Sardina pilchardus) o el sonso (Gymnammodites cicerelus?). També li agrada el pop i els crustacis com el cranc de sorra o de roca. Concretament aquest any s'observa una gran abundància d'aquesta espècie ja que, degut a l'absència de sonso, no ha estat capturat tant com altres anys. De nit, a la platgeta del port situada al nord de l'Estartit, s'han capturat juvenils d'aquesta espècie de pocs centímetres de longitut (3-5cm). En el port és coneguda la presència del llobarro en l'època de reproducció on probablement hi realitza la fressa; malgrat tot, la presència del llobarro, al llarg d'aquest any dins del port, continua produïnt-se. Es creu que hi ha individus (els de tamany més gros) que s'hi han instal.lat, degut a la presència d'aliment durant la major part de l'any (principalment peix juvenil que busca refugi i aliment? en les aigües del port).
...
Subscriure's a:
Missatges (Atom)