dimecres, d’octubre 1

La diversitat ictiològica de la Badia de Pals

En aquest apartat es citen totes les espècies de taurons i peixos que trobem al mar Català. Les espècies estan organitzades en famílies: de les 126 famílies existents, el 48% (59) es troben representades a la Badia de Pals, limitada al nord per l'arxipèlag de les Illes Medes i al sud pel litoral rocós de Ses Negres.

Des de l'any 2003 s'han enregistrat totes les captures (comercials i descarts) per determinar, amb més detall, totes les espècies que podem trobar al llarg de l'any en la zona mostrejada. Algunes es capturen sempre, però d'altres només hi són presents en deteminats moments.

Les dades obtingudes no només mostren la diversitat; s'enregistren la talla i el pes, la zona, la fondària, el tipus de fons, l'hora inicial i final del mostreig, la metereologia, l'estat de la lluna i el tipus d'art de pesca emprat amb les seves característiques. També es fotografia la captura.

Cada dia mostrejat correspòn a les captures realitzades en una sola embarcació. L'any 2003 i 2004, durant el projecte BIOMEX, es mostreja a bord de diferents embarcacions de pesca artesanal amb base a l'Estartit. A partir del 2006 totes les dades s'obtenen de l'embarcació Gavina.

En el recull que ve a continuació només hi ha fotografia de les espècies que es capturen. Tot i que les dades actuals ja permeten conèixer les espècies residents i les ocasionals, les fotografies de cada espècie estan en procés i s'aniran actualitzant.

La majoria d'individus fotografiats s'han alliberat vius. Si cliqueu sobre la foto podreu veure-la ampliada.

Bibliografia utilitzada: Lloris D., Meseguer S., Porta L. "ICTIONÍMIA: Els noms dels peixos del mar Català". 2003. Generalitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.